Причината може да е в някой от вътрешните органи На всеки

...
 Причината може да е в някой от вътрешните органи На всеки
Коментари Харесай

Защо заглъхват ушите

 

Причината може да е в някой от вътрешните органи

 На всеки се случва, когато се издига във височина, да вземем за пример в аероплан, или се спуска внезапно надолу, да му заглъхнат ушите. Това е нещо обикновено и последователно отминава, само че може да провокира болежка. При внезапен спад на налягането ухото не може да се приспособи толкоз бързо и тимпаничната мембрана (тъпанчето) стартира да се притиска в евстахиевата тръба, което балансира налягането вътре в ухото. 

По-рядко срещани, само че въпреки всичко значими аргументи за заглъхнали уши могат да бъдат проблеми с някои вътрешни органи. Те могат да се крият в такова заболяване като евстахит - инфекциозен развой в слуховата тръба. Най-често евстахитът се появява вследствие на простуда или елементарна хрема. В подобен случай най-добре е да потърсите експерт по УНГ. Евстахитът може да се развие и заради полипи в носа, синузит, гнойни сливици или изкривена носна бариера. Най-често такива аргументи за евстахит предизвикват заглъхване на ушите при деца.

Ако не се качвате на височина или спускате в дълбочина и не сте настинали, само че все пак ушите ви са заглъхнали, аргументите може да се крият в загуба на слуха. Тя поражда заради увреждане на слуховия нерв, към който кръвоснабдяването е едва. Мнозина не обръщат внимание на подобен проблем, макар че намаляването на слуха на шумни места и глъхненето на ушите са главните признаци на това заболяване.

Причина за заглъхване на ушите могат да бъдат проблеми със сърцето, хипертония, исхемична болест на мозъка и редица травматични мозъчни пострадвания.

Виновник може да е и възпалението на междинното ухо (отит), от което сте страдали в детството. Възможно е да са се образували сраствания в тъпанчетата, което води до утежняване на тяхната пъргавина. В този случай казусът заглъхнали уши ще ви тормози непрекъснато и би трябвало да посетите доктор.

Ако не става дума за болест, най-често срещаните ограничения за справяне със заглъхването на ушите са:

* Отворете устата си няколко пъти поред, като че ли се прозявате;

* Затворете устата, стиснете носа и задръжте дъха си;

* Вземете близалка или бонбон и започнете да го смучете, като интензивно преглъщате слюнката;

* Пийте вода на дребни глътки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР